Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου

Χαιρετισμός του Δημάρχου Ελαφονήσου Ψαρομμάτη Παναγιώτη από τον Αντιδήμαρχο Ελαφονήσου Διονύση Ανωμήτρη την 30.IV.11 στην Μονεμβασία:

Κύριε Περιφερειάρχη,
Kυρία Αντιπεριφερειάρχη,
Κύριοι βουλευτές, κύριε Δήμαρχε

Φίλες και φίλοι,

Είναι μεγάλη χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα στο Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου με θέμα «Καβομαλιάς: Από το Ομηρικό στο Σύγχρονο Τοπίο», που διοργανώνεται επί τη ευκαιρία της Κύρωσης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για το Τοπίο στην Ελλάδα.

Να αναφέρω ότι είναι πραγματικά προς τιμή των διοργανωτών το γεγονός ότι το συμπόσιο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του καπετάν-Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, ενός σημαντικού επιχειρηματία, ανθρώπου και πατριώτη, του οποίου ο ρόλος ήταν καθοριστικός τόσο για την ελληνική ναυτιλία, όσο και την τουριστική οικονομία της χώρας μας.

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να συγχαρώ τη διοργανώτρια αρχή για την πρωτοβουλία της που στόχο έχει την προστασία, την προώθηση και την ανάδειξη του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού τοπίου του Κάβο Μαλιά, αυτής της ιδιαίτερα σημαντικής περιοχής της Πελοποννήσου. Ιδιαιτέρως δε θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ερευνητές-αρχαιολόγους για την πρωτοποριακή ερευνητικά, αλλά και σε ανθρώπινο επίπεδο φιλότιμη προσπάθεια τους για την ανάδειξη του εξαιρετικής σημασίας μνημείου, της βυθισμένης προϊστορικής πόλης, το Παυλοπέτρι Ελαφονήσου. Στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι η προστασία και η ανάδειξη της μεγάλη αυτής κληρονομιάς αποτελεί προτεραιότητα για το Δήμο Ελαφονήσου, ενώ παράλληλα έχει εμπνεύσει κινητοποιήσει και κινητροποιήσει ολόκληρη την κοινωνία του τόπου μας.

Φίλες και φίλοι, είναι γεγονός ότι ειδικά για την περιοχή μας το φυσικό τοπίο έχει ιδιαίτερη σημασία. Τα τοπία αποτελούν τμήμα του φυσικού και πολιτιστικού μας πλούτου και συμβάλλουν καθοριστικά στην διαμόρφωση της κουλτούρας μας, στην ψυχαγωγία και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του τόπου μας. Τα τοπία μας αποτελούν στοιχείο έλξης ανθρώπων από όλο τον κόσμο, και παράγοντα ποιοτικής αναβάθμισης της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της περιοχής μας. Έχουμε κάθε όφελος να προστατεύουμε, να ενισχύουμε και να διαχειριζόμαστε σωστά τα φυσικά μας τοπία. Πραγματικά αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον τα πρακτικά και το πόρισμα των εργασιών του συμποσίου που αφορούν στην περιβαλλοντική κληρονομιά του Κάβου Μαλέα, στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής και βέβαια στην προστασία και ανάδειξη του μοναδικού στον κόσμο μνημείου, το Παυλοπέτρι στην Ελαφόνησο Λακωνίας.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να εκδηλώσω την συμπαράσταση το Δήμου Ελαφονήσου τόσο στις ενέργειες των επιστημόνων για την ανάδειξη της βυθισμένης πολιτείας, όσο και στις προσπάθειες όλων των συλλόγων και των φορέων για την προστασία της ιδιαίτερα σημαντική περιοχής του Καβομαλιά.

Εύχομαι καλή επιτυχία στο συμπόσιο σας