Εορτασμός επετείων στο Δήμο Ελαφονήσου

Τις επετείους της 6ης Ιουλίου και των εγκαινίων του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα γιόρτασε η Ελαφόνησος το Σάββατο, 9 Ιουλίου.Προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, κκ. Ευστάθιου εψάλη η Θεία Λειτουργία και η Δοξολογία στον ομώνυμο ναό, στο λιμάνι της Ελαφονήσου.

Τη λιτάνευση της ιεράς εικόνας συνόδευαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κος Π. Τατούλης, η Αντιπεριφεριάρχης κα Αδ. Τζανετέα, οι βουλευτές κκ Αθ. Δαβάκης και Γρ. Αποστολάκος, ο Δήμαρχος Μονεμβάσιας κος Ηρ. Τριχείλης, ο πολιτευτής και Διευθ. Σύμβουλος της ΕΤΑΝΑΛ ΑΕ κος Μαν. Αντωνάκος, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Ελαφονήσου κος Παν. Ψαρομμάτης και πλήθος κόσμου Ελαφονησιωτών και επισκεπτών του νησιού.

Την εικόνα συνόδευαν αγόρια και κορίτσια με παραδοσιακές ενδυμασίες, ο ιερός κλήρος σε δυο στίχους και στο μέσον ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Ευστάθιος ευλογώντας το πλήθος. Μετά την επιστροφή και αφού τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Ηρώου, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός από τον Πανεπιστημιακό κ. Κων/νο Μέντη και ακολούθησε η απόλυση.Το ίδιο απόγευμα πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένες τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Πολύτιμη στο φετινό επετειακό γεγονός ήταν η συμβολή των συλλόγων και των φορέων του τόπου και κυρίως του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελαφονήσου στη διοργάνωση της πολιτιστικής βραδιάς, με τη συμμετοχή του κόσμου να ξεπερνά τις προσδοκίες των διοργανωτών.

Η καθιέρωση του εορτασμού των επετείων του ιστορικού και θρησκευτικού γεγονότος είναι μια ευκαιρία για την ανάδειξη της ιστορίας, της παράδοσης και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του τόπου. Τη διττή αυτή επέτειο ο Δήμος Ελαφονήσου φιλοδοξεί να την αναγάγει σε μια λαμπρή γιορτή για τους ντόπιους και τους φίλους της Ελαφονήσου, με έντονο το τοπικό παραδοσιακό στοιχείο, αλλά και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που αρμόζουν σε μια ιστορική και θρησκευτική επέτειο.

Δήμος Ελαφονήσου, Ιούλιος 2011