Εορτασμός των επετείων της «6ης Ιουλίου» και των «Εγκαινίων του Ιερού Ναού του Αγ. Σπυρίδωνα»

Εορτασμός των επετείων της «6ης Ιουλίου-Ένωση της Ελαφονήσου με την Ελλάδα» και των «Εγκαινίων του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 9 Ιουλίου, στην Ελαφόνησο.

Τις επετείους της 6ης Ιουλίου του 1850 και των εγκαινίων του ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα θα γιορτάσουν Ελαφονησιώτες, επισκέπτες και φίλοι της Ελαφονήσου, το Σάββατο, 9 Ιουλίου 2011. Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν νωρίς το πρωί με τις χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες της εκκλησίας, την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία -χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, κκ. Ευστάθιου- και τη Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Σπυρίδωνος στο Μικρό λιμάνι της Ελαφονήσου. Το ιστορικό και πολιτισμικό μήνυμα της γιορτής, αλλά και την οικονομική και κοινωνική διάσταση της ιστορικής και θρησκευτικής επετείου θα μας μεταφέρει ο Δρ. Κων/νος Σπ. Μέντης, ο οποίος θα εκφωνήσει τον Πανηγυρικό της ημέρας. Η γιορτή θα ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου με τοπικές παραδοσιακές πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία του λιμανιού.

Η τοπική αυτή γιορτή συμβολίζει ένα μεγάλο ιστορικό και ένα σημαντικό θρησκευτικό γεγονός για την Ελαφόνησο. Στις 6 Ιουλίου του 1850 υπεγράφη σύμβαση μεταξύ Ελλάδας - Αγγλίας, με την οποία η Ελαφόνησος ενώνεται επίσημα και οριστικά με την Ελλάδα. Παράλληλα, την 9η Ιουλίου τιμούμε και γιορτάζουμε τη θρησκευτική επέτειο των εγκαινίων του Ιερού Ναού του Αγ. Σπυρίδωνα, γεγονός που συνδέεται άρρηκτα με τη νεότερη ιστορία της Ελαφονήσου.

Η διπλή αυτή επέτειος πραγματοποιείται κάθε χρόνο και αποτελεί μια από τις ελάχιστες νησιωτικές γιορτές, που καθιερώθηκαν με ειδικό Προεδρικό Διάταγμα (54/2003).

Πρόγραμμα Εορταστικών Εκδηλώσεων 9ης Ιουλίου 2011

Πρωινές εορταστικές εκδηλώσεις
Ιερός Ναός Αγ. Σπυρίδωνα

7:30 πμ Χαιρετισμός της ημέρας με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες της εκκλησίας Όρθρος Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, κκ. Ευστάθιου

9:30 πμ Προσέλευση Επισήμων, Επίσημη Δοξολογία, Λιτάνευση Ιεράς Εικόνας

10:20 πμ Μετάβαση Επισήμων και κοινού στο χώρο του Ηρώου (προαύλιο Ιερού Ναού)
- Επιμνημόσυνη Δέηση
- Εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον Δρ. Μέντη Σπ. Κωνσταντίνο, Συγγραφέα-Πανεπιστημιακό/Ειδικό Επιστήμονα Παιδαγωγικών, Οικονομικών, Κοινωνιολογίας & Πολιτισμού - Ιστοριογράφο, Πρόεδρο του Πρ. Δ.Σ. του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου
- Κατάθεση Στεφάνων
- Εθνικός Ύμνος

Απογευματινές εορταστικές εκδηλώσεις, Πλατεία Λιμανιού

7:00 μμ Επίδειξη Ελληνικών παραδοσιακών χορών από τη χορευτική ομάδα της Ελαφονήσου.

8:00 μμ Πολιτιστική βραδιά. Έκθεση λαογραφίας & λαϊκής τέχνης, παραδοσιακή ζωντανή μουσική & χορός, κεράσματα. Η βραδιά διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελαφονήσου.